Gezond Ouder Worden: 5 Tips Voor Een Vitaal Leven
Leestijd: 7 minuten

Staar, ook wel cataract genoemd, is een veelvoorkomende oogaandoening die de lens van het oog aantast en leidt tot wazig zicht. Het is een leeftijdsgerelateerde aandoening die zich langzaam ontwikkelt en vaak voorkomt bij oudere mensen. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van staar bespreken.

Wat is staar en wat zijn de oorzaken?

 • Staar is een oogaandoening die meestal optreedt bij ouderdom.
 • Andere oorzaken van staar kunnen zijn: trauma, diabetes, maculadegeneratie, glaucoom, oogontsteking, oogletsel of andere oogziekten.

Wat zijn de symptomen van staar?

 • In een vroeg stadium kunnen symptomen van staar bestaan uit wazig of troebel zicht, verlies van kleurintensiteit en verhoogde gevoeligheid voor licht.
 • In een later stadium kunnen de symptomen verergeren en kan het zicht aanzienlijk worden aangetast.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

 • De diagnose van staar wordt gesteld door een oogarts op basis van een oogonderzoek en het beoordelen van de symptomen.

Wat is de behandeling voor staar?

 • Een staaroperatie is meestal nodig om staar te behandelen.
 • Een staaroperatie kan ook worden uitgevoerd bij kinderen, mensen met diabetes, maculadegeneratie, glaucoom, oogontsteking, oogletsel of andere oogziekten.

Wat zijn de vooruitzichten bij staar?

 • Na een succesvolle staaroperatie is het zicht meestal sterk verbeterd.
 • Het herstelproces na de operatie varieert, maar de meeste mensen kunnen hun dagelijkse activiteiten snel hervatten.

Hoe ontwikkelt staar zich?

 • Staar ontwikkelt zich langzaam en progressief, waarbij de ooglens troebel wordt.
 • Het kan jaren duren voordat de symptomen van staar merkbaar worden.

Wat is de oorzaak van een staar?

De belangrijkste oorzaak van staar is veroudering. Naarmate we ouder worden, verliest de lens van ons oog zijn helderheid en flexibiliteit, waardoor het moeilijker wordt om scherp te zien. Dit proces begint meestal rond de leeftijd van 40 jaar, maar de symptomen worden meestal pas merkbaar na de leeftijd van 60 jaar.

Ouderdom

Naast ouderdom zijn er ook andere risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van staar vergroten. Deze omvatten:

 • Roken: Roken kan het risico op staar verhogen.
 • Blootstelling aan UV-straling: Langdurige blootstelling aan UV-straling kan bijdragen aan de ontwikkeling van staar.
 • Diabetes: Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van staar.
 • Oogletsel: Een eerdere oogblessure kan het risico op staar verhogen.
 • Familiegeschiedenis: Staar kan ook erfelijk zijn en in sommige gevallen kunnen mensen een verhoogd risico hebben als andere familieleden de aandoening hebben gehad.

Andere oorzaken

Naast ouderdom zijn er ook andere oorzaken van staar. Deze omvatten:

 • Congenitale staar: Sommige baby’s worden geboren met staar als gevolg van genetische factoren of blootstelling aan infecties in de baarmoeder.
 • Traumatische staar: Een oogletsel kan leiden tot de ontwikkeling van staar.
 • Medicijnen: Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, kan het risico op staar vergroten.

Wat zijn de symptomen van een staar?

De symptomen van staar ontwikkelen zich meestal langzaam en kunnen variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

Staar in een vroeg stadium

 • Wazig zicht: In het beginstadium van staar kan het zicht wazig of troebel worden. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om details te zien of om scherp te stellen op objecten in de buurt.
 • Verminderd contrast: Staar kan ervoor zorgen dat kleuren fletser en doffer lijken. Het contrast tussen verschillende kleuren kan ook afnemen, waardoor het moeilijker wordt om onderscheid te maken tussen tinten.

Het verhaal van Petra, een patiënt met staar

Petra is een 65-jarige vrouw die de laatste tijd merkt dat haar zicht achteruitgaat. Ze heeft moeite om dingen van dichtbij te lezen en ervaart wazigheid en verlies van contrastgevoeligheid.

Staar in een vroeg stadium

Petra raadpleegt haar oogarts en na een grondig onderzoek wordt de diagnose staar gesteld. Haar oogarts legt uit dat staar een veelvoorkomende oogaandoening is die meestal voorkomt bij oudere mensen, zoals Petra. In dit vroege stadium van staar kan Petra nog redelijk goed functioneren, maar ze merkt wel dat haar zicht langzaam verslechtert.

Staar in een later stadium

Naarmate de tijd verstrijkt, begint Petra meer hinder te ondervinden van haar staar. Ze kan niet meer goed autorijden vanwege het verminderde zicht, en eenvoudige dagelijkse taken zoals koken en lezen worden steeds lastiger. Ze voelt zich gefrustreerd en beperkt in haar activiteiten.

Door middel van deze casestudy van Petra wordt duidelijk hoe staar zich kan ontwikkelen en welke impact het kan hebben op iemands leven. Het illustreert ook het belang van het tijdig diagnosticeren en behandelen van staar, zodat patiënten zoals Petra hun kwaliteit van leven kunnen behouden.

Staar in een later stadium

 • Verlies van helderheid: Naarmate staar vordert, kan het zicht steeds troebeler worden. Objecten kunnen er mistig of vaag uitzien, alsof u door een beslagen raam kijkt.
 • Dubbel zien: Sommige mensen met staar ervaren dubbelzien, waarbij ze twee beelden van één object zien. Dit kan het moeilijk maken om de juiste afstand en diepte waar te nemen.
 • Lichtgevoeligheid: Staar kan ervoor zorgen dat de ogen gevoeliger worden voor fel licht. Dit kan leiden tot verblinding of verhoogde irritatie bij blootstelling aan zonlicht of felle lampen.
 • Nachtzichtproblemen: Mensen met staar kunnen moeite hebben met het zien in het donker. Ze kunnen last hebben van halo’s of schitteringen rond lichtbronnen, wat het autorijden ’s nachts moeilijk kan maken.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle symptomen van staar even zichtbaar zijn bij alle mensen. Sommige mensen kunnen slechts een lichte achteruitgang van het zicht ervaren, terwijl anderen ernstigere symptomen kunnen hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een oogarts kan de diagnose van staar stellen door een uitgebreid oogonderzoek uit te voeren. Dit omvat meestal het meten van de gezichtsscherpte, het controleren van de oogdruk en het onderzoeken van de lens en het netvlies van het oog.

Insider Tip

Als u merkt dat uw zicht verandert of als u symptomen van staar ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een oogarts. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen het risico op complicaties verminderen en het gezichtsvermogen behouden.

Tijdens het oogonderzoek kan de oogarts ook gebruik maken van speciale druppels om de pupil van het oog te verwijden. Dit stelt de arts in staat om de lens en het netvlies beter te bekijken en eventuele afwijkingen op te sporen.

Wat is de behandeling?

De behandeling van staar kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de impact op het dagelijks leven van de persoon. In sommige gevallen kunnen veranderingen in levensstijl en het dragen van een bril of contactlenzen helpen om de symptomen van staar te verminderen.

Wanneer is een staaroperatie nodig?

Een staaroperatie is meestal noodzakelijk wanneer de symptomen van staar het dagelijks leven van de persoon belemmeren en het gezichtsvermogen aanzienlijk beïnvloeden. Dit kan het geval zijn als de persoon moeite heeft met autorijden, het lezen van tekst, het herkennen van gezichten of het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Staaroperatie

Een staaroperatie is een veelvoorkomende en effectieve behandeling voor staar. Tijdens de operatie wordt de troebele lens van het oog verwijderd en vervangen door een kunstmatige lens, ook wel een intraoculaire lens (IOL) genoemd.

De staaroperatie is over het algemeen een veilige procedure en wordt meestal poliklinisch uitgevoerd. Het herstel na de operatie is meestal snel en de meeste mensen kunnen binnen een paar dagen hun normale activiteiten hervatten.

Staaroperatie bij kinderen

Bij kinderen kan staar een aangeboren aandoening zijn of het gevolg zijn van een oogletsel of een andere medische aandoening. Staaroperaties bij kinderen worden meestal uitgevoerd onder algehele verdoving en vereisen nauwkeurige opvolging en zorg om ervoor te zorgen dat het kind een goede visuele ontwikkeling heeft.

Staaroperatie bij mensen met diabetes

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van staar. De staaroperatie bij mensen met diabetes is over het algemeen veilig en effectief, maar vereist mogelijk extra voorzorgsmaatregelen en zorg om complicaties te voorkomen.

Staaroperatie bij mensen met maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een andere oogaandoening die het centrale zicht aantast. Mensen met maculadegeneratie kunnen ook staar ontwikkelen. In sommige gevallen kan een staaroperatie het zicht verbeteren, maar het kan de onderliggende problemen van maculadegeneratie niet volledig oplossen.

Staaroperatie bij mensen met glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening die schade aan de oogzenuw veroorzaakt en het gezichtsvermogen kan aantasten. Mensen met glaucoom kunnen ook staar ontwikkelen. In sommige gevallen kan een staaroperatie de druk in het oog verlichten en het gezichtsvermogen verbeteren.

Staaroperatie bij mensen met een oogontsteking

Mensen die aan een oogontsteking lijden, kunnen ook staar ontwikkelen als complicatie. In sommige gevallen kan een staaroperatie worden uitgesteld totdat de ontsteking is behandeld en onder controle is.

Staaroperatie bij mensen met een oogletsel

Mensen die een ernstig oogletsel hebben gehad, kunnen staar ontwikkelen als gevolg van de schade aan de lens. Staaroperatie kan in sommige gevallen worden aanbevolen om het gezichtsvermogen te herstellen na een oogletsel.

Staaroperatie bij mensen met een oogziekte

Mensen die andere oogaandoeningen hebben, zoals netvliesloslating of keratoconus, kunnen ook staar ontwikkelen. In sommige gevallen kan een staaroperatie worden uitgevoerd in combinatie met andere behandelingen om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Wat zijn de vooruitzichten?

De vooruitzichten na een staaroperatie zijn over het algemeen zeer goed. De meeste mensen ervaren een significante verbetering van hun zicht na de operatie en kunnen hun dagelijkse activiteiten zonder problemen hervatten.

Het is belangrijk op te merken dat staar niet vanzelf verdwijnt en zonder behandeling kan leiden tot ernstige visuele beperkingen. Daarom is het belangrijk om de symptomen van staar te herkennen en zo snel mogelijk een oogarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe ontwikkelt een staar zich?

Staar ontwikkelt zich meestal langzaam en kan over een periode van maanden of zelfs jaren verergeren. In het beginstadium van staar kunnen de symptomen mild zijn en mogelijk niet merkbaar zijn voor de persoon. Naarmate staar vordert, kunnen de symptomen echter duidelijker worden en het dagelijks leven beïnvloeden.

Het is belangrijk op te merken dat staar niet kan worden voorkomen, maar het risico kan worden verminderd door gezonde levensstijlkeuzes te maken, zoals het vermijden van roken, het dragen van een zonnebril om de ogen te beschermen tegen UV-straling en het beheersen van andere medische aandoeningen, zoals diabetes.

In conclusie is staar een veelvoorkomende oogaandoening die de lens van het oog aantast en leidt tot wazig zicht. Het ontwikkelt zich langzaam en kan de dagelijkse activiteiten belemmeren. Een staaroperatie is meestal nodig om de symptomen te verlichten en het gezichtsvermogen te herstellen. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om complicaties te voorkomen en een goede visuele gezondheid te behouden.

Veelgestelde vragen over staar

Wat is staar?

Staar is een oogaandoening waarbij de lens van het oog vertroebeld raakt, waardoor het gezichtsvermogen afneemt.

Wie kan staar krijgen?

Staar kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar komt meestal voor bij ouderen.

Hoe wordt staar behandeld?

Staar kan worden behandeld door middel van een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.

Wat zijn de symptomen van staar?

Symptomen van staar zijn onder andere wazig zicht, verminderd contrast en verhoogde gevoeligheid voor licht.

Kan staar vanzelf genezen?

Nee, staar kan niet vanzelf genezen. Een operatie is vaak nodig om het gezichtsvermogen te herstellen.

Wat zijn de risicofactoren voor staar?

Risicofactoren voor staar zijn onder andere leeftijd, roken, diabetes en langdurige blootstelling aan UV-straling.