Gezond Ouder Worden: 5 Tips Voor Een Vitaal Leven
Leestijd: 4 minuten

Vasculaire dementie, een aandoening veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in de hersenen, kan leiden tot problemen met denken, spreken, geheugen en dagelijkse activiteiten. Het verband tussen vasculaire dementie en hart- en vaatziekten is significant, met factoren zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte en hartproblemen die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Effectieve behandelingen voor vasculaire dementie

Leer wat vasculaire dementie is en de oorzaken.
Ontdek medische behandelingen zoals medicatie en chirurgische ingrepen.
Begrijp het doel van de behandeling en hoe Vitaal Grijs kan helpen.

Vasculaire dementie behandeling: wat werkt het beste?

Medische Behandelingen

Medicatie

 1. Cholinesteraseremmers
  Cholinesteraseremmers verlichten de symptomen van vasculaire dementie door de afbraak van acetylcholine in de hersenen te vertragen, een stof die betrokken is bij cognitieve functies.
 2. Memantine
  Memantine kan worden voorgeschreven om de cognitieve achteruitgang bij vasculaire dementie te vertragen door de activiteit van glutamaat, een neurotransmitter die betrokken is bij leren en geheugen, te reguleren.
Vasculaire dementie behandeling: wat werkt het beste?

Behandeling van Risicofactoren

Naast medicatie is het beheersen van risicofactoren essentieel. Een gezonde levensstijl, inclusief het beheersen van hoge bloeddruk, diabetes en een hoog cholesterolgehalte, kan de progressie van de ziekte helpen vertragen.

Chirurgische Ingrepen

 1. Verwijderen van Bloedstolsels
  Chirurgische ingrepen kunnen nodig zijn om bloedstolsels te verwijderen die de bloedtoevoer naar de hersenen belemmeren.
 2. Herstellen van Vernauwde Bloedvaten
  Chirurgische procedures kunnen worden uitgevoerd om vernauwde bloedvaten te herstellen, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verbeterd.
Vasculaire dementie behandeling: wat werkt het beste?

Symptomatische Behandelingen

 1. Fysiotherapie
  Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van spierzwakte, veelvoorkomende symptomen bij vasculaire dementie.
 2. Spraaktherapie
  Spraaktherapie kan patiënten helpen bij het verbeteren van hun communicatieve vaardigheden, die vaak worden aangetast door vasculaire dementie.
Type Behandeling Doel
Medicatie Verlichten van symptomen
Beheersen Risicofactoren Vertragen van progressie van de ziekte
Chirurgische Ingrepen Verbeteren van bloedtoevoer naar de hersenen
Symptomatische Behandelingen Verbeteren van kwaliteit van leven
Vitaal Grijs lidmaatschap Ondersteuning en gemeenschap bieden
Vasculaire dementie behandeling: wat werkt het beste?

Het belang van fysiotherapie

Vasculaire dementie behandeling: wat werkt het beste?

Marijke’s verhaal

Toen mijn vader, Henk, gediagnosticeerd werd met vasculaire dementie, merkten we al snel veranderingen in zijn mobiliteit op. Zijn spierkracht nam af en hij had moeite met alledaagse activiteiten. De arts raadde fysiotherapie aan als onderdeel van zijn behandeling. Na een paar maanden fysiotherapie zagen we een aanzienlijke verbetering in zijn mobiliteit en spierkracht. Hij kon zich beter verplaatsen en voelde zich zelfverzekerder in zijn bewegingen. De fysiotherapie heeft niet alleen zijn fysieke gezondheid verbeterd, maar ook zijn algehele welzijn. Het heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om fysiotherapie op te nemen in de behandeling van vasculaire dementie, omdat het de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk kan verbeteren.

Doel van de Behandeling

Het doel van de behandeling van vasculaire dementie is om de progressie van de ziekte te vertragen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Hoewel er geen genezing is voor vasculaire dementie, kunnen de juiste behandelingen en ondersteuning het leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren.

Lid worden van Vitaal Grijs

Als u meer wilt weten over behandelingen voor vasculaire dementie en deel wilt uitmaken van een ondersteunende gemeenschap, nodigen wij u uit om lid te worden van Vitaal Grijs. Vitaal Grijs biedt waardevolle informatie, ondersteuning en een gemeenschap van gelijkgestemden die te maken hebben met vasculaire dementie.

Bezoek onze lidmaatschapspagina van Vitaal Grijs om u aan te melden en deel te worden van onze groeiende gemeenschap.

Veelgestelde vragen over behandelingen voor vasculaire dementie

Q: Wat is vasculaire dementie?

A: Vasculaire dementie is een type dementie dat wordt veroorzaakt door problemen in de bloedvaten in de hersenen.

Q: Hoe wordt vasculaire dementie behandeld?

A: De behandeling van vasculaire dementie omvat medicatie, therapieën en levensstijlaanpassingen om de symptomen te beheersen.

Q: Wie kan helpen bij de behandeling van vasculaire dementie?

A: Neurologen, gespecialiseerde verpleegkundigen en fysiotherapeuten kunnen helpen bij de behandeling van vasculaire dementie.

Q: Wat als de behandeling van vasculaire dementie niet werkt?

A: Als de behandeling niet effectief is, kan de arts andere medicatie en therapieën aanbevelen om de symptomen te beheersen.

Q: Hoe lang duurt een typische behandeling voor vasculaire dementie?

A: De duur van de behandeling voor vasculaire dementie varieert, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de respons op de behandeling.

Q: Wat zijn enkele veelvoorkomende behandelingen voor vasculaire dementie?

A: Enkele veelvoorkomende behandelingen voor vasculaire dementie zijn medicatie, cognitieve therapie en levensstijlaanpassingen zoals dieet en lichaamsbeweging.


De auteur van dit artikel, Dr. Annelies van der Veen, is een gerenommeerde neuroloog en gespecialiseerd in de behandeling van vasculaire dementie. Dr. van der Veen heeft meer dan 15 jaar ervaring in de neurologie en heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de effectieve aanpak van vasculaire dementie. Ze heeft verschillende publicaties op haar naam staan, waaronder een baanbrekende studie over de impact van medicatie op de progressie van vasculaire dementie, gepubliceerd in het Journal of Neurology.

Daarnaast is Dr. van der Veen actief betrokken bij klinische proeven gericht op het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmethoden voor vasculaire dementie. Haar expertise en toewijding aan het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten met deze aandoening maken haar een autoriteit op dit gebied.